Positiivinen johtaminen ja organisaatiot


Johtajuus, joka rakentaa hyvinvointia, innostusta ja tuloksia.

Vahvuuttamo Oy tarjoaa vaikuttavia ja uusimpaan tutkimustietoon perustuvia valmennuksia ja kehittämisprosesseja, jotka auttavat johtajia ja esihenkilöitä kehittämään omaa johtajuuttaan positiivisen johtamisen periaatteiden mukaisesti. Positiivisen johtamisen ja organisaation kehittämispalvelumme perustuvat KT Sanna Wenströmin (Wenström et al., 2018; Wenström, 2020a, 2020b) tutkimaan ja edelleen kehittämään PRIDE-teoriaan (Cheung, 2014), jonka osa-alueet toimivat valmennusten jäsennysmallina ja viitekehyksenä, sekä pedagogiselle 6xT-mallille positiivisena johtajan kehittymisestä (Ström & Wenström, 2024; Ström et al., in press).

Positiivinen johtaminen on johtamisteoria, jota soveltamalla voidaan tutkitusti edistää työn imua  ja työssä innostumista, ja sitä kautta laatua ja tuloksellisuutta (Decuypere & Schaufeli, 2020, 2021; Haapakoski et al., 2024; Wenström, 2020) . Sanna Wenström on kollegoineen tutkinut ja kehittänyt positiivista johtamista vuodesta 2017, ja sitä on sovellettu erityisesti suomalaisissa koulutusorganisaatioissa, julkisorganisaatioissa ja esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla. Humanistis-holistinen ihmiskäsitys ja arvopohja positiivisen johtamisen taustalla tekevät siitä erityisen kysytyn johtamisen viitekehyksen organisaatioissa, joiden perustehtävänä on oppimisen ja hyvinvoinnin edistäminen tai joissa halutaan johtaa ja saavuttaa tuloksia ja laatua inhimillisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Uusimmat tutkimukset osoittavat, että positiivinen johtaminen vastaa myös yrittäjien ajankohtaisiin osaamistareisiin (Kankaanpää, 2025).

Käytännön viitekehyksenä positiivisessa johtamisessa ja organisoinnissa hyödynnetään positiivisen organisaation elementtejä jäsentävää PRIDE-teoriaa (Cheung, 2014), jota Sanna Wenström sovelsi ja edelleen kehitti ammatillisen koulutuksen henkilöstön työn imua tarkastelevassa väitöstutkimuksessaan (Wenström, 2020). PRIDE-teoria määrittelee, jäsentää ja tuo näkyväksi tekijät, jotka ovat yhteydessä työhyvinvointiin ja työn imuun: myönteiset käytänteet (Positive practices), vuorovaikutus ja yhteistyö (Relationship enhancement), yksilölliset vahvuudet (Individual attributes), positiivinen johtajuus (Dynamic leadership) sekä myönteiset tunteet ja ilmapiiri (Emotional wellbeing).

PRIDE-teoriaa on tutkittu ja sitä sovelletaan strategian ja toimintakulttuurin; laatutyön ja toiminnanohjauksen; johtamisen, työyhteisön ja tiimityön tasoilla sekä positiivisen oppimisympäristön jäsentäjänä (Hurskainen et al., 2023). Näin se tarjoaa yhteisen viitekehyksen organisaatioiden johdolle ja henkilöstölle kehittää, edistää ja huomioida hyvinvointia ja oppimista, innostumista ja onnistumista mahdollistavia arjen tekijöitä ja sitä kautta positiivista organisaatiokulttuuria. Lisäksi positiivinen johtaminen tukee johtajien ja esihenkilöiden omaa hyvinvointia ja johtajana kehittymistä (Ström et al., 2024). Positiivinen johtaminen on kokonaisvaltaista, asioiden ja ihmisten johtamista sekä samalla aitoa, autenttista ja itselleen armollista johtamista omien vahvuuksien varassa.

Positiivinen johtaminen ja organisointi on ajankohtaista, sillä se

  • Perustuu humanistiselle ihmiskäsitykselle ja arvomaailmalle eli on INHIMILLISTÄ johtamista ja strategian toimeenpanoa. Inhimillinen, hyvinvointia tukeva johtaminen on johtamisen ajankohtainen paradigma. Se tarkoittaa tulosten saavuttamista ihmisten avulla, ei heidän kustannuksellaan.
  • Edistää hyvinvointia ja oppimista eli on HYVINVOINNIN johtamista. Sen tähtäimessä on yksilöiden ja yhteisöjen optimaalinen hyvinvointi eli kukoistus.
  • Tukee muutoksessa toimimista ja resilienssiä eri mekanismein eli on MUUTOKSEN johtamista. Maailma muuttuu ja koulutus sen mukana. Muutos edellyttää yksilöiltä ja organisaatioilta ”muutoskyvykkyyttä”, jota voidaan kuvata työn imun ja positiivisen psykologisen pääoman käsittein. Niitä voidaan tutkitusti edistää positiivisella johtamisella ja mm. vahvuuksien laaja-alaisella hyödyntämisellä.
  • On TIEDOLLA johtamista – ihmisten hyvinvointia koskevalla tiedolla johtamista. Positiivisen johtamisen monitieteinen tutkimustausta työ- ja organisaatiopsykologiasta, humanistisesta psykologiasta ja positiivisesta psykologiasta sekä sitä koskeva jatkuva akateeminen tutkimustyö varmistavat johtamiselle vahvan selkänojan ja juuret. On tärkeää, että johtaminen ja organisaatioiden kehittäminen sekä erilaiset kehittämisohjelmat perustuvat tutkitulle tiedolle ja niiden vaikuttavuus on tieteellisesti perusteltavissa ja osoitettavissa.


Valmennuskokonaisuudet

Räätälöimme aina asiakkaan tarpeeseen ja aikatauluun soveltuvan kokonaisuuden alkaen lyhyestä herätysluennosta kokonaisvaltaiseen kehittämisprosessiin. Alla joitakin esimerkkejä suosituimmista valmennuksestamme esihenkilöille, johtajille ja työyhteisöille. Kaikki valmennuksemme ovat toteutettavissa etä-, lähi- ja hybridivaihtoehdoin.

Kehity johtajana™
Ryhmävalmennus (10*2 t) uusille esihenkilöille tai esihenkilötehtävistä kiinnostuneille – sekä kaikille jotka haluavat kehittyä johtajina. Tavoitteena löytää omiin vahvuuksiin perustuva autenttinen tapa johtaa positiivisesti. Valmennus tukee autenttista johtajaidentiteettiä ja sitä kautta johtajan omaa hyvinvointia, kestävää työuraa ja johtamistyössä onnistumista. Etä

Kehity vahvuuksilla™
Ryhmävalmennus (8*2 t) työuran eri vaiheissa oleville itsensä ja oman työn johtamiseen. Tavoitteena on vahvistaa työn imua ja tukea ammatillista kasvua ja kestävää työuraa tuunaamalla omaa työtä vahvuuksilla. Soveltuu myös varhaiseen tukeen ja työuran muutostilanteisiin.

Vahvuuksien johtaminen
Tämä alk. 12 tunnin kokonaisuus antaa valmiudet laajan vahvuusnäkemyksen ja VOIMAKEHÄ®-menetelmän hyödyntämiseen johtamis- ja esihenkilötyössä sekä työyhteisöissä.

Positiivisen johtamisen syvävalmennus
Tämä valmennus on suunnattu esihenkilöille ja kehittäjille, jotka haluavat syventää ymmärrystään positiivisesta johtamisesta ja rakentaa pitkäjänteisesti ja strategisesti organisaationsa hyvinvoivaa ja oppivaa toimintakulttuuria. Valmennus perustuu PRIDE-teoriaan (Cheung 2014; Wenström 2020) ja 6xT-malliin positiivisena johtajana kehittymiselle. Valmennus räätälöidän asiakkaan tavoitteiden mukaisesti (työhyvinvointi, strategia, toimintakulttuurin muutos, työntekijä- ja asiakaskokemuksen parantaminen, tiimityön kehittäminen). Lähtökohtaisesti suosittelemme alkaen 5 valmennuskerran ja 5 työnohjauksellisen D-ryhmän muodostamaa kokonaisuutta. Tutkimustemme mukaan noin vuoden mittaisella prosessilla saadaan jo vaikuttavuutta aikaan (Ström et al., 2023 ja in press)

Kerro tarpeistasi ja pyydä oma tarjous! info@vahvuuttamo.fi / p. 045 2030 505

Ajankohtaisia luento-, työpaja- ja valmennusteemoja

  • Vahvuuksien voima työelämässä – Miksi vahvuuksien tunnistaminen on tärkeää? Mitä vahvuudet ovat? Miten niitä voi tunnistaa ja johtaa?

  • Muutoskyvykkyys – Mitä se on ja miten sitä voi johtaa ja kehittää?

  • Tunteiden kohtaaminen ja johtaminen esihenkilötyössä – Miksi tunneilmapiirin johtaminen on tärkeää? Miten tunteita voi johtaa?

  • Positiivisella johtamisella tuottavuutta ja hyvinvontia – Mitä positiivinen johtaminen on ja mitä se ei ole? Miksi johtaa positiivisesti? Miten johtaaa positiivisesti? Miten kehittyä positiivisena johtajana?

  • Itsensä johtaminen – Laaja-alaisia vahvuuksia tunnistamalla paremmaksi itsensä johtajaksi

  • Me positiivisena organisaationa tai työyhteisönä – Fasilitoitu keskustelutyöpaja positiivisen organisaation osatekijöihin tutustumiseksi ja määrittelemiseksi.

  • Pedagogisen hyvinvoinnin kehittäminen ja johtaminen (työyhteisö- ja johtamisluennot opetus- ja kasvatusalalle)

  • Osaamisidentiteetti ja positiivinen psykologinen pääoma – tulevaisuusvalmiudet haltuun

  • Positiivinen pedagogiikka ja vahvuusperustaisuus opetuksessa ja ohjauksessa

Asiakkaat kertovat

”Valmennus oli silmiä avaava. Opin sanoittamaan omia vahvuuksiani ja sain konkreettisia keinoja johtaa tiimiäni innostavammin.”
– Esihenkilö, ammatillinen oppilaitos

”Sain uutta näkökulmaa siihen, miten voin tukea työyhteisöni hyvinvointia arjen pienillä teoilla. Suosittelen lämpimästi!”
– Kehittämisasiantuntija, kuntaorganisaatio

Oli mukava katsoa ja kuunnella esitystä, jossa yhdistyivät äly, viisaus, kokemus ja positiivinen iloinen asenne. ❤
– Esihenkilö, sote-organisaatio

”Parasta oli valmennuksen lämmin ja osallistava ilmapiiri. Tunsin tulevani kohdatuksi ja arvostetuksi.”
– Osallistuja, VOIMAKEHÄ®-lisenssivalmennus

”PRIDE-teoria jäi elämään arjessa – se antaa selkeän suunnan ja muistuttaa siitä, mikä johtamisessa on olennaista.”
– Johtaja, ammatillinen oppilaitos

Asiantuntijamme

KT, FM, ammatillinen erityisopettaja Sanna Wenström
Perustajaosakas, toimitusjohtaja, päävalmentaja, Vahvuuttamo Oy

Sanna Wenström on ammattipedagogi ja opettajankouluttaja, positiivisen johtamisen tutkija, valmentaja ja asiantuntija sekä VOIMAKEHÄ®-konseptin ja -menetelmän toinen kehittäjä ja päävalmentaja. Wenström on väitellyt positiivisesta johtamisesta, ja kirjoittanut aiheesta kaksi tietokirjaa (Positiivinen johtaminen, 2020; Kaikilla vahvuuksilla, 2022), kymmeniä vertaisarvioituja tutkimusartikkeleja sekä yli sata blogia.

Päätoimessaan Sanna työskentelee ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehittämisyksikössä johtamisen ja hyvinvoinnin lehtorina. Hän on työskennellyt opetusalalla vuodesta 2005 ja opettajankouluttajana vuodesta 2012.  Hänen portfoliossaan on yli 800 toteutettua luentoa, koulutusta, valmennusta tai työpajaa, joista suurin osa opetus- ja kasvatusalalle sekä lisäksi julkisorganisaatioihin ja yrityksiin. 

Sanna vastaa Vahvuuttamon valmennustoiminnasta, niiden suunnittelusta ja toimii pääkouluttajana valmennuksissa ja kehittämisprosesseissa.

Palautetta

  • Koulutus oli todella hyvin suunniteltu ja toteutettu. Huomaa että asialla on ammattipedagogit. Ennakkotehtävät auttoivat pääsemään oikeille jäljille ja niitä tietoja syvennettiin koulutuksessa
  • Oli todella arvokasta päästä juuri teidän kehittäjien koulutukseen ja saada kokea se välitön ja pursuava innostus aihetta kohtaan. – Se välittyi ja tarttui.
  • Sannan luonteva ja läsnäoleva tapa on hyvä ja pidin sellaisesta ajatuksen virrasta, joka oli koulutuksessa koko ajan mukana. Se toi siihen tunnetta, että asiaa ei viedä pakolla eteenpäin ja uskalletaan tuoda omia ajatuksia esille
  • En ehkä voi kylliksi kiittää tämän koulutuksen antia. Tämä oli enemmän kuin osasin odottaa. Jotenkin tuntui, että tämä koulutus nivoi kaikki aikaisemmin käymäni koulutukset yhteen ja valaistuin luonteenvahvuuksien polullani.
  • Sannaa voisi kuunnella loputtomiin.
  • Positiivisen johtamisen teorian tuominen ja avaaminen meille esihenkilöille todella kiinnostavalla ja monipuolisella tavalla. [Valmentajan] oma tutkimustieto, uskomaton osaaminen ja perehtyminen asiaan vakuuttaa. Todellakin esimerkki sydämen ja käden yhteistyöstä.
  • Oma kasvu todella hyvin sai tukea tästä vuoden mittaisesta matkasta. D-ryhmät olivat hyvin oleelliset tässä kehityksessä.

KM, erityisopettaja, psykologian opettaja, työnohjaaja (STOry), Lea Veivo
Yrittäjä, Koulutuskeskus LeaWe Oy

Lea Veivo on kokenut ylimmän johdon ja esihenkilöiden työnohjaaja (STOry), Emergy Oy:n sertifioitu tunnetaitovalmentaja sekä työyhteisösovittelija, VOIMAKEHÄ®-lisenssivalmentaja ja -mentori sekä LeaWe koulutuskeskuksen yrittäjä. Lea on osana positiivisen johtamisen kehittämishankkeita vastannut positiivisen johtamisen teemallisten työnohjausten eli D-ryhmien kehittämisestä ja toteuttamisesta sekä kehittänyt mm. positiivisena johtajana kehittymisen 6xT-reflektiopolkua (Wenström, 2023).

Lealla on mittava työkokemus ammatillisen erityisopettajan työstä vaativaa erityistä tukea tarvitsevien nuorten parissa, oma pitkä esihenkilökokemus koulutus- ja kehittämispäällikkönä ammatillisessa erityisoppilaitoksessa sekä opettajan- ja erityisopettajankouluttajan kokemus sekä yliopistossa että ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.  Hän on myös julkaissut useita tieteellisiä sekä ammatillisia artikkeleja mm. opettajien työhyvinvoinnista. Tällä hetkellä Lea tutkii mm. positiivisen johtamisen teemallisten työnohjausryhmien vaikuttavuutta sekä opetusalan johtajien emotionaalista identiteettiä eli ”tunnekotia” (Veivo & Wenström, 2024)

Lea toimii Vahvuuttamon vakituisena alihankkijana positiivisen johtamisen johdon työnohjauksissa ja valmennuksissa esihenkilöiden ja ylimmän johdon parissa.

KTM, AmO, opinto-ohjaaja, työnohjaaja (STOry) Kristina Ström
Osakas, Vahvuuttamo

Krisse utbildar Styrkecirkeln -coacher och använder själv aktivt konceptet vid coaching av chefer samt vid projektarbete, arbetshandledning och karriärvägledning. Hennes mission är att medverka till ett mera humant och mänskonära arbetsliv samt ett mera inkluderande samhälle.

Krisse har lång erfarenhet av undervisning och handledande verksamhet, coachning av skolpersonal och NPF coacher. Hon har tillsamman med Kati Pakkala skrivit en bok om att tillämpa det coachande arbetssättet inom alla typer av interaktion i skolans vardag. Namnet på den facklitterära boken är ”Ope valmentaa. Onnistu ja valmenna muitakin onnistumaan.”
 
Krissellä on pitkä kokemus opettajana ja opinto-ohjaajana eri kouluasteilta sekä opettajankoulutuksen parista. Tällä hetkellä hän työskentelee liiketoiminnan lehtorina ammattiopistossa ja tutkii positiivista johtamista ja johtajuusidentiteettiä sekä johtamiskoulutuksia osana väitöskirjatutkimustaan. Positiiviseen johtamiseen ja vahvuuksiin liittyviä valmennuksia ja -työnohjauksia Krisse tekee suomeksi, ruotsiksi ja englannin kielellä.
 
Krisse on voimavarakeskeisen ja valmentavan työotteen asiantuntija sekä neuropsykiatrisen valmennuksen master-coach (eli kouluttaa uusia neuropsykiatrisia valmentajia). Hän on myös julkaissut kirjan ”Ope valmentaa – onnistu ja valmenna muitakin onnistumaan”. Krisse työskentelee liiketoiminnan opettajana ja hän toimii johtajien, esihenkilöiden ja työyhteisöjen työnohjaajana ja valmentajana

Krisse toimii kouluttajana ja työnohjaajana erityisesti ruotsinkielisen henkilöstön ja johdon valmennuksissa ja työnohjauksissa.

YTM, Sosiaali- ja yhteisöpedagogi, ammatillinen opettaja, opinto-ohjaaja, väitöskirjatutkija Laura Paaso

Laura Paaso on Vahvuuttamon toinen perustajaosakas, VOIMAKEHÄ®-konseptin ja -menetelmän toinen kehittäjä sekä toinen päävalmentaja. Lauralla on pitkä kokemus erityisnuorisotyöstä, ammatillisen koulutuksen opetus- ja ohjaustyöstä sekä uraohjauksen valtakunnallisista kehittämishankkeista. Laura on ammattipedagogi: päätoimessaan hän työskentelee ammatillisena opettajankouluttajana sekä ammatillisen koulutuksen uraohjauksen kehittämisen parissa valtakunnallisissa verkostoissa ja projekteissa. Laura valmistelee sosiaalipedagogiikan alan väitöskirjaa nuorten osaamisidentiteetin kehittymisestä.

Hän on julkaissut useita artikkeleja ja kirjoituksia uraohjauksesta sekä tuottanut tilauksesta kirjoituksia ja webinaareja osaamisidentiteetistä mm. Sitralle, uraohjausverkostoihin sekä Jatkuvan oppimisen palvelukeskukselle (Jotpa). Lauran erityisosaamista ovat lisäksi yrittäjyys, tasa-arvo sekä yhdenvertaisuus.

Laura toimii kouluttajana erityisesti nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille suunnatuissa koulutuksissa.

 

KM, oppilaanohjaaja, väitöskirjatutkija Meri Hirvonen

Meri Hirvonen on Vahvuuuttamon osakas ja päätoiminen opo. Koulutukseltaan Meri on kasvatustieteiden maisteri, ja hän on toiminut peruskoulun oppilaanohjaajana vuodesta 1997. Hän vastaa Vahvuuttamossa voimakehän kehittämisestä ja soveltamisesta peruskoulussa ja oppilaanohjauksessa. Meri on pidetty ja käytännönläheinen kouluttaja ja innovatiivinen harjoitteiden kehittäjä. Hänen käsialaansa ovat mm. Kehity opiskelijana™-konsepti, VOIMAKEHÄ®-polku ja VOIMAKEHÄ®-CV sekä erilaiset ohjauskartat. Meri tekee kasvatustieteen alan väitöskirjaansa tehostetusta oppilaanohjauksesta ja voimakehän hyödyntämisestä oppimisen tukena.

Meri toimii kouluttajana erityisesti peruskoulussa työskenteleville ammattilaisille suunnatuissa positiivisen pedagogiikan koulutuksissa. 

FM, väitöskirjatutkija Kimmo Kuortti  

Kimmo Kuortti on Vahvuuttamon osakas ja päätoiminen opettajankouluttaja ammatillisessa opettajakorkeakoulussa. Hänellä on yli kymmenen vuoden kokemus koulutusorganisaation esihenkilötehtävistä Oulun yliopistolla, jossa hän on toiminut mm. yksikön päällikkönä kansainvälisissä asioissa ja opiskelijapalveluissa. Lisäksi Kuortti on toiminut mentorina European Association of International Education –organisaatiossa ja ollut mukana käynnistämässä myös Oulun yliopiston työelämämentorointia. Kuortti on koulutukseltaan filosofian maisteri ja englannin ja ranskan kielen opettaja. Hän tekee tällä hetkellä koulutusvientiä koskevaa väitöskirjaa Tampereen yliopiston kasvatuksen ja kulttuurin tiedekunnassa ja vastaa Vahvuuttamon kansainvälisistä ja monikielisistä palveluista.

Kimmo toimii kouluttajana ja fasilitaattorina erityisesti monikielisen ja -kulttuurisen toimintaympäristön henkilöstön positiivisen pedagogiikan ja työyhteisöjen kehittämisen koulutusten parissa ja materiaalintuotannossa.

Ota yhteyttä

📧 info@vahvuuttamo.fi
📞 045 203 0505
🌐 http://www.voimakeha.fi