”Positiivisen reksin poreilua” on suosittu blogi, jota kouvolalainen rehtori ja opetuksen kehittäjä Teija Toppila-Mörsky on pitänyt vuodesta 2021 saakka innostuttuaan positiivisesta johtamisesta ja laajasta vahvuusnäkemyksestä. Teijan blogista saa kattavan käsityksen siitä, miten positiivinen johtaminen ja sen osana vahvuuksien laaja-alainen johtaminen toteutuvat käytännössä koulun johtamisessa ja positiivisen pedagogiikan kokonaisvaltaisessa kehittämisessä. Blogin löydät osoitteesta https://positiivisenreksinporeilua.blogspot.com/ Jäätyään eläkkeelle keväällä 2024 toimii Teija nykyisin kouluttajana ja valmentaja Positiiviset tuulet -yrityksessään.
Nyt meillä on ilo ja kunnia saada Teija live-webinaariin, jonka Vahvuuttamo Oy tarjoaa kaikille avoimena ja maksuttomana ZOOM-webinaarina torstaina 5.12.2024 klo 8.00 – 10.00. Webinaari on tarkoitettu inspiraatioksi vahvuuksien johtamiseen ja voimakehän hyödyntämiseen osana positiivista johtamista ja organisointia erityisesti koulun ja rehtorien työn näkökulmasta tähtäimessä koko oppimisyhteisön pedagoginen hyvinvointi ja positiivisen pedagogiikan toteutuminen.
Live-webinaariin mahtuu 100 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen tapahtuu linkistä:
https://link.webropol.com/ep/webinaari051224
Ilmoittautumisen paluuviestinä saat kalenterimerkinnän, Zoom-linkin ja lisäohjeet.
HUOM! Webinaarista tehdään tallenne, joka tulee katsottavaksi sivullemme www.voimakeha.fi 31.12.2024 saakka.
Jos haluat vain katsoa tallenteen, sinun ei tarvitse ilmoittautua
💡 Positiivinen johtaminen on johtamisteoria, jota KT, FM, AmE Sanna Wenström on tutkinut, kehittänyt ja soveltanut laajasti vuodesta 2017 saakka, keskeisesti oppilaitosten pedagogisen hyvinvoinnin johtamiseen. Positiivinen johtaminen perustuu samaan humanismin ihmiskäsitykseen ja arvopohjaan, jolle kasvatus- ja sivistysajattelumme on rakentunut (Juuti, 2007) ja tukee kaikkien oppimisyhteisön jäsenten hyvinvointia ja oppimista (Wenström & Ström, 2024).
Positiivinen johtaminen on akateeminen johtamisteoria. Se tarkoittaa, että positiivista johtamista on empiirisesti tutkittu ja sille on olemassa tieteellisesti hyväksytyt määritelmät. Näin akateemiset teoriat voidaan erottaa johtamisen ”iskulauseista”, adjektiiveista tai käytännön ”konsulttiopeista” sekä positiivisen psykologian ideoiden väljästä soveltamisesta johtamiseen ilman systemaattista johtamisen ja organisoinnin viitekehystä (Salmi, 2024).
Koulun hyvinvointikulttuurin strateginen johtaminen edellyttää teoreettista viitekehystä, jolloin erilaiset käytänteet ja toiminnot muodostavat ehyen ja johdonmukaisen, perustellun kokonaisuuden sen sijaan että se koostuisi joukosta hajanaisia ja satunnaisia aktiviteetteja (Leskisenoja, 2024, s. 61–62).
Tervetuloa mukaan!!
VALOKUVA ALLA: Teija Toppila-Mörsky. Kuvaaja Teea Törhönen
