Vahvuuttamo Oy toimii Taitaja2025-tapahtuman yhteistyökumppanina ja toteuttaa yhteistyössä Tulevaisuuspolku-kokonaisuuden. Tulevaisuuspolkujen tavoiteena on tukea ja innostaa osallistujia tutkimaan omia vahvuuksiaan ja niiden kautta itseä kiinnostavia ammattialoja ja polkuja työelämään. Osana yhteistyötä toteutimme 14.3.2025 kolmannen Tulevaisuuspolku-webinaarin teemalla ”Vahvuuksilla osaamisidentiteetti vahvaksi”, jossa asiantuntijana toimi Vahvuuttamo Oy:n perustajaosakas ja VOIMAKEHÄ®-päävalmentaja Laura Paaso.
”Itseensä luottava, hyvinvoiva ja omat vahvuutensa tunnistava ammattilainen pärjää myös tulevaisuuden työelämässä.”
Opetus- ja ohjaustyössä ohjaamme nuoria kohti tulevaisuutta, jonka osaamisvaatimuksia emme voi täysin ennustaa. Varmaa kuitenkin on, että itseensä luottava, hyvinvoiva ja omat vahvuutensa tunnistava ammattilainen pärjää myös tulevaisuuden työelämässä. Huomionarvoista tämän päivän ohjaustyössä on se, että nuoret ohjattavamme ovat suurella todennäköisyydellä työelämässä vielä vuonna 2070. Ohjauksen kannalta keskeistä onkin tässä hetkessä tukea ja vahvistaa niitä valmiuksia, jotka kannattelevat vielä kymmenien vuosien päähän. Webinaarissa Laura toi esiin, että vahvuuksien tunnistaminen, hyödyntäminen ja kehittäminen luovat avaimia tulevaisuussuhteen vahvistumiselle sekä edistävät käsitystä omasta potentiaalista ja sen hyödyntämisestä.
”Käsitys itsestä osaajana, eli osaamisidentiteetti, kannattelee meitä muuttuvissa ja ennakoimattomissa tilanteissa.”
Laura työstää tällä hetkellä väitöskirjatutkimustaan osaamisidentiteetin sekä kestävämmän uran rakentamista tulevaisuusorientoituneesti. Tutkimustyössään Laura on nostanut esiin, että osaamisidentiteetti on kokonaisvaltainen ja moniulotteinen kokonaisuus. Käsitys itsestä osaajana ei muodostu vain koulutuksessa ja työkokemuksen myötä, vaan myös vapaa-ajalla, kiinnostusten kautta sekä erilaisissa sosiaalisissa suhteissa toimiessa. Osaamisen kehittyminen kytkeytyy myös koko elämänkulkuun. Osaaminen kertyy erilaisten elämäntapahtumien ja –vaiheiden kautta tavoitteellisesti tai ilman tavoitteita, implisiittisesti ja eksplisiittisesti. Osaamisidentiteetin rakentuminen alkaa jo varhaislapsuudessa, jatkuu läpi nuoruuden ja aikuisuuden erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä sekä jatkuu vielä varsinaisen työuran jälkeenkin. Osaaminen koostuu siis kaikesta siitä, mitä olemme oppineet erilaisissa elämänvaiheissa ja –tilanteissa. Osaamisidentiteetti rakentuu paitsi yksilöllisenä ja ainutlaatuisena konstruktionaalisena prosessina, myös yhteisöllisenä, vuorovaikutuksessa ja erilaisissa yhteisöissä ja ryhmissä toimimisen kautta kehittyvänä kokonaisuutena. Kehitymme siis omaksi itseksemme, osaajaksi ja ammattilaiseksi yhdessä muiden kanssa ja suhteissa toisiin ihmisiin. (Paaso & Maunu 2022.)
Osaamisidentiteetti merkityksellistyy yksilön elämässä erityisesti silloin, kun työuralla tulee vastaan erilaisia siirtymä- tai murrosvaiheita. Kokonaisvaltainen käsitys itsestä osaajana kannattelee erilaisissa, väistämättä elämässä ja työuralla vastaan tulevissa muutoksissa. Oman osaamispotentiaalin tunnistaminen auttaa yksilöä näkemään moninaisia mahdollisuuksia osaamisten kehittämiselle ja soveltamiselle työn ja muun elämän konteksteissa. Osaamispotentiaalin ymmärtäminen auttaa myös elämän- ja uratavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa, esimerkiksi erilaisissa valintatilanteissa. Vahvalla osaamisidentiteetillä on myös hyvinvointivaikutuksia. Osaaminen itsessään on yksilölle merkityksellinen asia myös toimijuuden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Kokonaisvaltainen käsitys itsestä osaajana vahvistaa tulevaisuususkoa, toiveikkuutta ja minäpystyvyyttä sekä auttaa luovimaan muuttuvissa tilanteissa. (Paaso & Ollila 2024.)
”Osaamisidentiteettiä, oman koulutus- ja urapolun sekä tulevaisuuden suunnittelua voidaan tukea vahvuuksia tunnistamalla.”
Vahvuuksien tunnistamisella ja hyödyntämisellä on tutkitusti valtavasti ihmisten hyvinvointiin liittyviä vaikutuksia. Vaikutuksia voidaan nähdä esimerkiksi opinnoissa innostumisena ja suoriutumisena, optimismin, toiveikkuuden, resilienssin ja minäpystyvyyden tunteen vahvistumisena sekä kokemuksena elämän merkityksellisyydestä.
Laajan vahvuusnäkemyksen ja VOIMAKEHÄ®-työskentelyn avulla vahvuuksia voidaan tarkastella kokonaisvaltaisesti, osaamisidentiteettiä ja positiivista psykologista pääomaa vahvistaen. Vahvuuksien äärellä työskentely avartaa ajatteluamme vahvuuksista ja niiden ilmenemisestä ja tuo esille jokaisen ihmisen myönteisen positiivisen potentiaalin. ”Vahvuudet ovat avaimia oman tulevaisuuden suunnittelulle ja tulevaisuususkon vahvistumiselle – ne auttavat meitä näkemään mahdollisuuksia ja taklaamaan pelkoja ja jarruja. Itsetuntemuksen vahvistuminen myös lisää minäpystyvyyden kokemusta.” – Laura kertoo.
Webinaaritallenne on kokonaisuudessaan katsottavissa Taitaja-kanavalla Youtubessa.
Tulevaisuuspolun muuhun materiaaliin voit tutustua Taitaja2025-tapahtuman sivuilla.
Tutustu lisää:
- Paaso, Laura & Ollila, Johanna (2024): Dynaaminen osaamisidentiteetti rikastaa ymmärrystä osaamisesta.
Futura 43(3), s. 13-26. Tulokset tiivistetysti LinkedIn-artikkelissa. - Paaso, L., & Maunu, A. 2022. Osaamisidentiteetin rakennusaineksia: Ammattiin opiskelevien nuorten tulevaisuuskuvia tutkimassa. Sosiaalipedagogiikka, 23(1), 41–70. https://doi.org/10.30675/sa.103014
- Ketamo, H., Ollila, J. & Paaso, L. 2022. Miten huomata yhä moninaisempaa osaamista? Sitran muistio, helmikuu 2022. Helsinki: Sitra. https://www.sitra.fi/julkaisut/miten-huomata-yha-moninaisempaa-osaamista/
- Wenström, S. 2022. Kaikilla vahvuuksilla. Opas laajan vahvuusnäkemyksen käyttöön opetuksessa. PS-kustannus.
- VOIMAKEHÄ® osaamisidentiteetin perustana (HUMAK) https://youtu.be/iqqLvHc50fs?si=3HSmNfl_qnwtqnHf