100 kysymystä™ kortit ovat Meri Hirvosen suunnittelemat kysymyskortit, jotka tukevat ja ohjaavat voimakehän käyttöön. Korteissa on 10 kysymystä kustakin vahvuuden lajista sekä 40 yleistä kysymystä. Kortteja on mahdollista tilata myös ilman lisenssiä sivulta 100 kysymystä™ -kortit – Vahvuuttamo (voimakeha.fi)
100 kysymystä™ -kortteja voi käyttää moneen eri tilanteeseen ja harjoitukseen, esimerkkinä ryhmäytyminen, toisiin tutustuminen sekä tapahtumien alkulämmittelyyn. Kysymyskortit on tarkoitettu voimakehän reflektointiin, ja kysymyksiin on helpompi vastata, mikäli osallistujille on jo oma voimakehä tehtynä, mutta se ei ole välttämätöntä.
Tein 100 kysymystä™ korteilla harjoituksen, jossa tutkin ja reflektoin, mitä vahvuuksia voisin aktivoida ja kehittää syksyn tavoitteisiin ja kehittämishankkeisiin liittyvänä osaamisen kehittämisenä.
100 kysymystä™ -korttien yleisistä kysymyksistä valitsin tätä harjoitusta varten seuraavat:
Minkä vahvuuden kehittämisestä ja aktivoimisesta olisi erityisen paljon hyötyä työelämässä?
Digiosaaminen on ajankohtainen vahvuus, jonka aktivoimisesta ja kehittämisestä olisi erityisen paljon hyötyä tulevaisuuden työelämässä. Digitalisaatio haastaa oppivaa organisaatiota, organisaation kyvykkyyksien johtamista sekä osaamisen kehittämistä. Digitalisaatio vaikuttaa henkilöstöön ja osaamisiin, tietoon ja tietojärjestelmiin sekä toimintaan ja prosesseihin.
Minkä vahvuuksien käyttämisestä olet saanut erityisen paljon positiivista palautetta?
Kehittämisinnokkuus, suunnitelmallisuus ja yhteisöllisyys ovat vahvuuksia, joista olen saanut eniten positiivista palautetta. Projekteissa ja valtakunnallisissa kehittämishankkeissa on tarvittu projektinhallinnassa suunnitelmallisuutta, tavoitteen asettamista, aikatauluttamista ja resursointia. Kehittämisessä tarvitaan innostusta, sisäistä motivaatiota sekä ennakkoluulotonta ideointia, yhteiskehittämistä, dialogia, viestintää ja toimijoiden vahvuuksien hyödyntämistä. Nämä ovat myös vahvuuksia, joita voin hyödyntää digiosaamisen kehittämisessä.
Kiinnostuksen kohteet-vahvuuslajin kysymyksistä valitsin seuraavat:
Mikä sinua kiinnostaa ja innostaa?
Itsensä kehittäminen ja kehittämistehtävät ovat aina kiinnostaneet minua. Olen kiitollinen, että olen työssäni voinut kehittää ja kehittyä. Ajankohtainen vahvuus tällä hetkellä on digiosaaminen ja siihen liittyvät organisaation kyvykkyydet ja osaamiset.
Minkä asioiden tekemisestä nautit?
Verkostoituminen ja tiimityö ovat erinomaisia tapoja oman osaamisen kehittämiseen sekä yhteiskehittämiseen omassa organisaatiossa tai ekosysteemissä. Ammatillisen koulutuksen ja organisaatioiden kehittämisen osalta viime vuosina on ollut useampi kansallinen hankeverkosto mm. digitalisaation johtamisen ja osaamisen sekä digikyvykkyyden kehittämiseen.
Taidot ja osaaminen-vahvuuslajin kysymyksistä valitsin nämä kaksi:
Nimeä jokin taito, jonka olet oppinut harrastuksesi kautta
Avantouinti harrastus, joka on vahvistanut taitoani levätä ja palautua. Avantouintia harrastaessa on kiinnitettävä huomiota omaan hengitykseen ja rauhoittaa kehon ”pakoreaktiota” kylmään veteen mennessä. Tätä oman kehon rauhoittamista hengityksellä ja keskittymisellä voi hyödyntää myös stressaavissa tilanteissa ja esimerkiksi silloin, kun epätoivoisesti etsii jotain tiettyä dokumenttia, jonka pitäisi löytyä jostain portaalista tai pilvestä.
Minkä taidon opetteleminen on vaatinut sinulta erityisen paljon sinnikkyyttä?
Haastetta ja sinnikkyyttä on vaatinut taito ottaa käyttöön uutta teknologiaa ja some-taidot. Teknologia uudistuu hurjaa vauhtia, juuri kun opit yhden sovelluksen tai tekniikan, niin seuraava onkin jo odottamassa. Vaatii sinnikkyyttä jaksaa innostua aina uusista teknologioista ja aina uusi versio ei ole vanhaa parempi. Monesti työelämässäkin mennään teknologia edellä ja unohdetaan miettiä, miten se vaikuttaa toimintaan ja prosesseihin sekä miten henkilöstöä tulisi perehdyttää ja opastaa. Usein arki on sitä, että saadaan tiedote, jossa kerrotaan uudesta teknologiasta/sovelluksesta/ohjelmasta ja todetaan, että lue käyttöohje tai katso opasvideo.
Luonteenvahvuudet-vahvuuslajin kysymyksistä valitsin kysymyksen:
Mitä luonteenvahvuutta tarvitsisit tässä tilanteessa ja miksi?
Digiosaamisen kehittämisessä tarvitsen ehdottomasti yhteistyötä, luovuutta ja sisua. Tarvitsen asiantuntijoiden ja verkostojen apua, ohjausta ja perehdytystä, minkälaista digiosaamista minun tulisi kehittää. Digitalisaatio on niin laaja aihepiiri ja alue, että on rajattava, mitä osaamista lähtee kartuttamaan ja mihin digitalisaatiota aikoo ja kannattaa hyödyntää. Luovuutta tarvitaan rohkeuden rinnalla kokeiluun ja uusien toimintamallien omaksumiseen. Sisua tarvitaan siihen, että sinnikkäästi jaksaa kokeilla ja erehtyä, käyttää aikaa ja vaivaa sekä rohkeasti kulkea omaa oppimisen ja osaamisidentiteettiä kasvattavaa polkuaan.
Kyvykkyydet-vahvuuslajin kysymyksistä poimin seuraavat:
Minkä supervoiman haluaisit?
Kokonaisuuksien hahmottamiskyky on sellainen supervoima, jonka toivoisin laajemmin aktiiviseen käyttööni. Mielestäni olen myös kehittynyt tähän suuntaan. Olen toiminut eri rooleissa erilaisissa kehittämishankkeissa ja valtakunnallisissa ammatillisen koulutuksen strategiahankkeissa ja näissä tarvitaan kokonaisuuksien hahmottamiskykyä. Toisaalta minulla on myös kykyä viedä asioita kokonaisuuksista yksityiskohtaisempaan ja palastella kokokonaisuuksia osatavoitteisiin sekä aikatauluttaa niitä.
Millainen olet luontaisesti?
Vahvuuksiani ovat suunnitelmallisuus, kehittämisinnokkuus ja sopeutumiskyky. Pidän siitä, että minulla on viikon tapahtumat ja tehtävät ajoissa selvillä ja voin aikatauluttaa tekemiseni ajoissa. Olen mieluummin valmiina hyvissä ajoin ennen kuin viime tipassa. Toisaalta hakeudun erilaisiin kehittämistehtäviin ja hankkeisiin, joissa suunnitelmat yleensä muuttuvat, ihmiset vaihtuvat ja aikataulut menevät uusiksi. Toisaalta vaihtelu tuo väriä elämään, toisaalta se stressaa. Jatkuva kehittäminen edellyttää myös sopeutumiskykyä, uteliaisuutta ja uuden oppimista. Vanhemmiten tietysti tulee enemmän turvallisuushakuiseksi, mutta erilaisiin tilanteisiin on helpompi sopeutua, kun analysoin, mihin voin vaikuttaa ja päättää tai sitten en voi päättää sekä mihin en voi vaikuttaa enkä päättää.
Mitä kyvykkyyttäsi haluaisit kehittää edelleen?
Kärsivällisyys on ehdottomasti vahvuus, jota haluan kehittää edelleen. Olen jo joissakin asioissa oppinut harkitsemaan, malttamaan ja odottamaan kärsivällisesti. Joissakin asioissa taasen ”pinna palaa” helposti. Vielä on parannettavaa ja tämä vahvuus on usein alikäytöllä, etenkin stressaantuneena. Suurpiirteisyys on toinen vahvuus, jonka aktiivisempaa käyttöä harjoittelen. Olen välillä liian kriittinen omaa tekemistäni ja tuotoksiani kohtaan ja ”viilaan ja parantelen” mm. esityksiäni ja kirjoituksiani, vaikkei niistä välttämättä sen parempia tule.
Arvot-vahvuuslajin kysymyksistä minua puhuttelivat nämä kaksi:
Millaisia asioita pidät tärkeänä omaa urapolkuasi silmällä pitäen?
Minulle on tärkeätä vastuullisesti ja itsenäisesti huolehtia myös oman osaamiseni kehittämisestä ja työelämävalmiuksista. Siksi myös digitalisaation haltuunotto on nyt vahvuuksien kehittämisen listalla.
Mitkä asiat ovat sinulle ehdottoman tärkeitä elämässäsi?
Kaiken digitalisaatio- ja tekoäly-hypetyksen keskellä on muistettava, että maailmassa ja yhteiskunnassa on paljon ihmisiä, jotka eivät voi tai osaa käyttää tai hyödyntää digitalisaatiota ja teknologiaa edes täysivaltaisena yhteiskunnan kansalaisena toimimiseen. Heikompien puolustaminen ja heidän huomioimisensa kaikessa kehityksessä on minulle ehdottoman tärkeätä.
Resurssit-vahvuuslajin kysymyksistä vastasin seuraavaan:
Millaista tukea, apua tai resursseja tarvitset muilta ihmisiltä?
Digiosaamisen kehittämiseen tarvitsen mahdollisuutta saada apua ongelmiin kollegoilta, asiantuntijoilta ja kehittämisverkostoilta. Digitalisaatio edellyttää myös hyviä työskentelymahdollisuuksia, kuten toimivat tietojärjestelmäpalvelut, laitteet ja tietoliikenneyhteydet. Lisäksi osaamista voi kartuttaa monin eri tavoin työssä oppien, kehittämishankkeissa tai kouluttautumalla.
Alla näet kuvan voimakehästäni ja kysymyskorteista. Toivottavasti työskentelyni inspiroi myös sinua tutkimaan tai ohjaamaan asiakkaitasi tutkimaan omaa voimakehäänsä. Uuden kauden ja uusien haasteiden äärellä on voimakehän pariin hyvä hetki palata!
Syysterveisin Heli Huotari / Vahvuuttamo