Tutkimukset osoittavat, että vahvuuksilla on suuri merkitys yksilöiden hyvinvoinnille eri elämänalueilla. Vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen on yhteydessä mm. optimismiin, toiveikkuuteen, resilienssiin eli muutosjoustavuuteen sekä itseluottamukseen (psykologinen pääoma); terveyteen, hyvinvointiin ja onnellisuuteen eri elämänalueilla; myönteisiin sosiaalisiin suhteisiin; sisäiseen motivaatioon, merkityksellisyyden kokemiseen; vähäisempään stressiin ja sairauspoissaoloihin, parempaan suoriutumiseen työssä ja opinnoissa, sekä työpaikoilla parempaan työn laatuun ja asiakastyytyväisyyteen (Wenström, 2022). Vahvuuslähtöinen henkilöstöjohtaminen sekä työn organisointi puolestaan parantavat työn imua, sitoutumista ja tuottavuutta sekä esimerkiksi hoitoalalla potilastyytyväisyyttä, hoidon laatua ja kokemusta resurssien riittävyydestä (Cameron, 2011; Hodges & Clifton, 2004) . Erilaisten vahvuuksien ymmärtäminen ja arvostaminen ovat myös yhteistyön ja hyvän ilmapiirin lähtökohtia. Vahvuuksien laaja-alaisella tunnistamisella mahdollistetaan myös strategisten kyvykkyyksien laajamittainen hyödyntäminen ja tavoitteiden toteutuminen.
📍Perehdy tarkemmin vahvuuksien merkitykseen hyvinvoinnin ja tuottavuuden edistämisessä sekä strategisten kyvykkyyksien tunnistamisessa https://youtu.be/643BXqxV_3g?si=C7PdW672Dx7gCspb
Vahvuuksien johtaminen on osa positiivista johtamista (Wenström, 2020). Positiivinen johtaminen on johtamisteoria inhimilliselle, humanistiselle ihmiskäsitykselle perustuvalle, arvostavalle ja yhteisölliselle johtamiselle. Tutkimukset osoittavat, että positiivinen johtaminen edistää sekä henkilöstön työn imua ja sitoutumista että johtajien itsensä hyvinvointia ja autenttista johtajaidentiteettiä (Decuypere & Schaufeli, 2021; Haapakoski et al, in press; Ström et al., submitted; Wenström, 2020). Positiivinen johtaminen on työn imun kautta yhteydessä mm. muutosjoustavuuteen ja muutoskyvykkyyteen, luovuuteen, oppimiseen sekä organisaatiotasolla tuottavuuteen, tehokkuuteen, laatuun ja eettisyyteen (Cheung, 2014; Demerouti & Cropanzano, 2010; Hakanen & Kaltiainen, 2020; Schaufeli, 2018).
📍Positiiviseen johtamiseen voit perehtyä laajalla johdantoluennolla, artikkeleissa Positiivisena johtajana kehittyminen ja Inhimillisyyden tietoperusta sekä 100 PoJo-faktaa-oppaassa.
Vahvuuksien tunnistaminen, hyödyntäminen sekä vahvuuksille perustuvat tiimitoiminta ja johtaminen edellyttävät vahvuuksia koskevaa jäsennystä, käsitteitä ja toimintatapoja. On välttämätöntä määritellä ja ymmärtää, mitä vahvuudet ovat, miten niitä voidaan tunnistaa ja miten niitä on mahdollista hyödyntää ja kehittää. Laaja vahvuusnäkemys eli voimakehä nimensä mukaisesti laajentaa käsitystämme vahvuuksista ja tekee näkyväksi kuusi vahvuuden lajia: Luonteenvahvuudet; luontainen kyvykkyys; taidot ja osaaminen; kiinnostukset; arvot ja resurssit. Kun ihminen voi työssään ja urallaan hyödyntää vahvuuksia kaikista vahvuuden lajeista, toimii hän ”voimavyöhykkeellään”, joka on hyvinvoinnin ja toimintakyvyn optimaalinen vyöhyke (Mayerson, 2015; Niemiec, 2018). Usein työelämässä keskitytään vain osaamiseen ja osaamisen johtamiseen, jolloin muut vahvuudet jäävät huomioimatta ja hyödyntämättä eikä näin saavuteta optimaalista työhyvinvointia ja tuottavuutta (Mayerson, 2015).
Matching task assignments to people based on their top talents and character strengths puts them in a “power zone” – a position where their level of motivation and ability are high. (Mayerson, 2015)
Laaja vahvuusnäkemys eli voimakehä on teoria, ajattelutapa, ohjausnäkemys ja -konsepti, joka perustuu humanistiseen ja positiiviseen psykologiaan sekä sosio-konstruktivistiseen näkemykseen opetuksesta, ohjauksesta ja johtamisesta. Jokainen voimakehän vahvuuden laji perustuu tutkituille teorioille ja luokitteluille. Lisäksi voimakehää ja sen käyttöä on tutkittu ja tutkitaan parhaillaan kahdessa eri väitöstutkimuskokonaisuudessa (Katajisto, 2023; Kari et al., submitted)
Alustavat tutkimustuloksemme osoittavat, että työssäkäyville aikuisille toteutettu voimakehätyöskentelyyn perustuva ryhmävalmennus vahvistaa positiivista psykologista pääomaa, työn imua ja itseohjautuvuutta (Kari, Wenström & Uusiautti, submitted). Tulokset ovat linjassa hoitoalalla tehtyjen tutkimusten kanssa, joiden mukaan laaja-alainen vahvuuksille perustuva työn muokkaaminen edistää työn imua erityisesti silloin, kun työn vaatimukset ovat suuria (Kuijpers et al., 2020). Lisäksi on osoitettu, että työn imun edistämisen ja työn voimavarojen vahvistamisen interventioissa vahvuusinterventiot ovat kaikkein tehokkaimpia (Björk et al., 2021).
Sekä työn imu että psykologinen pääoma ovat merkittäviä ”myönteisiä muutosvoimia”, joiden avulla voimme yksilöinä ja yhteisöinä paremmin kohdata muutoksia, stressiä ja vastoinkäymisiä (esim. Wenström, 2020; Kaltiainen, 2018). Ennen kaikkia ne vahvistavat kykyä tarttua mahdollisuuksiin, innovoida, innostua ja onnistua työssä. Työn imulla ja psykologisella pääomalla on myös kestävän työuran kannalta merkittävä vaikutus: Ne tukevat yksilöiden myönteisiä urasiirtymiä (Järlström & Brandt, 2017) ja vähentävät todennäköisyyttä työkyvyttömyydelle ja ennenaikaiselle eläköitymiselle (Hakanen, Rouvinen & Ylhäinen, 2022). Tukemalla jokaisen henkilöstön jäsenen positiivista psykologista pääomaa sekä työn imua, tuemme samalla heidän työhyvinvointiaan, muutosvalmiuksia sekä oman työn ja itsensä johtamista ja kehittämistä ja jatkuvaa oppimista (Chughtai, & Buckley, 2011; Maden, 2015).
Emme voi täsmällisesti tietää tai ennustaa tulevaisuuden osaamistarpeita. Sen sijaan voimme olla varmoja, että omat vahvuutensa tunnistava, innostunut ja hyvinvoiva ammattilainen haluaa ja jaksaa kehittää omaa osaamistaan ja omaa työtään muuttuvassa työelämässä. – Sanna Wenström
Voimakehätyöskentelyn tavoitteena on yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointi sekä sosiaalisesti ja eettisesti kestävä organisaatio. Voimakehätyöskentely tekee näkyväksi, sanoittaa ja jäsentää jokaisen yksilön vahvuuspotentiaalia ja auttaa hyödyntämään vahvuuksia, kehittämään vahvuuksia sekä kehittymään vahvuuksilla. Voimakehätyöskentely on vuorovaikutteista toimintaa, vahvuuksien havainnointia arjessa, työyhteisössä ja tiimissä. Voimakehä tuo vahvuuslähtöiseen tiimitoimintaan, työyhteisöön ja johtamiseen läpileikkaavan viitekehyksen oman itsen, työn tekemisen ja työyhteisön tasolla sekä johtamisessa ja organisoinnissa. Tämä vahvistaa koko yhteisön kokonaisvaltaista työhyvinvointia, joka heijastuu organisaatiotasolla parempana tuloksellisuutena ja laatuna.
Lisäksi laaja vahvuusnäkemys ja VOIMAKEHÄ®-menetelmä tarjoavat läpileikkaavan toimintatavan omien vahvuuksien tunnistamiseen ja oman työn johtamiseen, itsensä kehittämiseen, työyhteisöjen ja tiimien yhteistyön ja hyvinvoinnin vahvistamiseen sekä laajemmin vahvuuslähtöiseen työn organisointiin ja ihmisten johtamiseen osana positiivista johtamista kaikissa työsuhteen vaiheissa (alkaen vahvuusperustaisesta rekrytoinnista) ja kaikissa johtamisrooleissa lähiesihenkilötyöstä ja tiimien johtamisesta strategiseen johtamiseen ja henkilöstöprosesseihin. Vahvuuksien laaja-alainen tunnistaminen ja huomioiminen ovat myös osa syvää diversiteettiä, inklusiivisuutta ja monimuotoisuutta, jossa jokaisen työyhteisön jäsenen potentiaali ja erilaisuus halutaan huomata, huomioida, ottaa käyttöön ja arvostaa. Vahvuuksien tunnistamisen ja arvostamisen kautta myös yhteistyö, vuorovaikutus ja ilmapiiri paranevat. Tutkimuksemme osoittavat, että kokemus omien vahvuuksien arvostamisesta ja autenttisuudesta työyhteisössä on myös psykologisen turvallisuuden ydin (Wenström, Nyberg, Kuortti, 2023).
Lue lisää voimakehästä käytännön johtamistyössä:
📍Vahvuuksien johtamisen lähtökohtia ja käytänteitä
📍Yksilön ja tiimin laaja-alaisten vahvuuksien kartoittaminen
Voimakehä on käytössä kaikilla erilaisissa ohjauksen ja valmentamisen sekä positiivisen johtamisen ja HR:n toimintaympäristöissä. Tähän mennessä voimakehän käyttöön on kouluttautunut yli 1500 asiantuntijaa eri toimialoilta julkiselta ja yksityiseltä sektorilta mm. liiketoiminnan, koulutuksen, sosiaali- ja terveysalan sekä mm. kuntoutuksen, terapian, nuorisotyön ja te-palveluiden piiristä.
💡Lue lisää voimakehästä kirjoituksistani VOIMAKEHÄ® – löydä omat vahvuutesi ja Vahvuuksien voima työelämässä
Vakuuttiko vahvuuksien johtaminen?
Vahvuuksien voimaan voit tutustua tarkemmin esimerkiksi tämän webinaaritallenteen avulla: https://youtu.be/grxvlw_5If4
Tulen myös mieluusti myös kertomaan aiheesta lisää ja vaikkapa pitämään vastaavan innostavan luennon esihenkilöpäivään tai johdon tai HR:n tapahtumaan.
⭐Me Vahvuuttamo Oy:ssä sekä ”opetamme kalastamaan” tai ”myymme kaloja” (ja tarjoamme ”syväsukellusta”).
🧜 Jos ”kalastamaan oppiminen” kuulostaa sopivalta, toteutamme mieluusti esihenkilöillenne räätälöidyn VOIMAKEHÄ®-lisenssivalmennuksen etänänä, livenä tai hybridinä – joko 12 tunnin perussettinä tai laajempana johtamiseen ja esihenkilötyöhön räätälöitynä kokonaisuutena positiivisen johtamisen viitekehyksessä. Lue lisää sivulta VOIMAKEHÄ®-lisenssivalmennus
🐟 Toki ”kaloja” saa myös valmiina, monessa eri muodossa. Tiimin oma vahvuustyöpaja ja laaja-alaisten vahvuuksien kartoittaminen esimerkiksi osana kehittämispäivää toimii hyvänä lähtökohtana vahvuuksien johtamiselle, koska tästä lopputuotoksena on jokaisen oma ja tiimin yhteinen voimakehä. Varustamme tiiminne mieluusti kattavilla jatkotyöskentelyohjeilla. Lue lisää sivulta Vahvuusvalmennukset ja-kartoitukset sekä Vahvuuksien johtaminen: Yksilön ja tiimin laaja-alaisten vahvuuksien kartoittaminen
☘️ Pitkän tähtäimen hyötyjä ja tutkittuja tuloksia tuottaa 8*2 tunnin Kehity vahvuuksilla™ -ryhmävalmennus. Se on loistava vaihtoehto, kun halutaan vahvistaa työn imua ja tukea oman työn kehittämistä ja tuunaamista. Kehity vahvuuksilla™ soveltuu myös esihenkilötyön ja johtajana kehittymisen tueksi, ja esimerkiksi työnohjauksen tai coahcingin vaihtoehdoksi. Toteutamme ryhmät kustannustehokkaasti livenä tai verkossa täyden palvelun pakettina!
Ole rohkeasti yhteydessä ja kysy lisää: vahvuuttamo(a)outlook.com
Sanna Wenström / Vahvuuttamo Oy