Tutkimukset osoittavat, että vahvuuksilla on valtava voima yksilöiden hyvinvoinnille eri elämänalueilla. Vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen on yhteydessä mm. optimismiin, toiveikkuuteen, resilienssiin eli muutosjoustavuuteen sekä itseluottamukseen (psykologinen pääoma); terveyteen, hyvinvointiin ja onnellisuuteen eri elämänalueilla; myönteisiin sosiaalisiin suhteisiin; sisäiseen motivaatioon, merkityksellisyyden kokemiseen; vähäisempään stressiin ja sairauspoissaoloihin, parempaan suoriutumiseen työssä ja opinnoissa, sekä työpaikoilla parempaan työn laatuun, asiakastyytyväisyyteen ja asiakasuskollisuuteen (ks. Wenström, 2020, 2022).
Vahvuuksien käyttöä tukemalla ja työtä vahvuuksien avulla tuunaamalla on pystytty vahvistamaan työn imua ja vähentämään poissaoloja aloilla, jossa työn kuormitus ja emotionaaliset vaatimukset ovat korkeita, kuten hoitoalalla (Kuijpers et al., 2020; van Woerkom et al., 2016). Työtiimeissä vahvuuslähtöinen työn organisointi puolestaan parantaa työn imua ja sitoutumista. Erilaisten vahvuuksien ymmärtäminen ja arvostaminen ovat myös yhteistyön ja hyvän ilmapiirin lähtökohtia.
⭐⭐⭐ Lue lisää kirjoituksestani Vahvuuksien voima työelämässä tai katso aiheeseen liittyvä pidempi luentotallenne https://youtu.be/grxvlw_5If4
Oppilaitoksissa vahvuuslähtöisellä opetuksella ja ohjauksella voidaan tukea opintoihin sitoutumista sekä oppimista ja hyvinvointia – tällä on merkittävä opiskeluhyvinvointia ja opinnoissa suoriutumista tukeva merkitys. Laaja vahvuusnäkemys on myös positiivisen pedagogiikan, hyvinvoivan ja oppivan kouluyhteisön keskeinen viitekehys ja lähestymistapa.
Vahvuuksien johtaminen edellyttää jäsennystä ja toimintatapoja
Vahvuuksien tunnistaminen, hyödyntäminen sekä vahvuuksille perustuvat tiimitoiminta ja johtaminen edellyttävät vahvuuksia koskevaa teoriataustaa, jäsennystä, käsitteitä ja toimintatapoja. On välttämätöntä määritellä ja ymmärtää, mitä vahvuudet ovat, miten niitä voidaan tunnistaa ja miten niitä on mahdollista hyödyntää ja kehittää.
⭐⭐⭐ Lue, miksi osaamisen käsite ei riitä: Tulevaisuuden työelämätaidot – taitoja vai jotain muuta?
Laaja vahvuusnäkemys eli voimakehä nimensä mukaisesti laajentaa käsitystämme vahvuuksista ja tekee näkyväksi kuusi vahvuuden lajia: Luonteenvahvuudet; luontainen kyvykkyys; taidot ja osaaminen; kiinnostukset; arvot ja resurssit. Kun ihminen voi työssään ja urallaan hyödyntää vahvuuksia kaikista vahvuuden lajeista, toimii hän ”voimavyöhykkeellään”, joka on hyvinvoinnin ja toimintakyvyn optimaalinen vyöhyke (Mayerson, 2015; Niemiec, 2018).
Matching task assignments to people based on their top talents and character strengths puts them in a “power zone” – a position where their level of motivation and ability are high. (Mayerson, 2015)
Laaja vahvuusnäkemys eli voimakehä on teoria, ajattelutapa, ohjausnäkemys ja -konsepti, joka perustuu humanistiseen ja positiiviseen psykologiaan sekä sosio-konstruktivistiseen näkemykseen opetuksesta, ohjauksesta ja johtamisesta. Jokainen voimakehän vahvuuden laji perustuu tutkituille teorioille ja luokitteluille. Lisäksi voimakehää ja sen käyttöä tutkitaan parhaillaan kahdessa eri väitöstutkimuskokonaisuudessa https://voimakeha.info/tutkimus-ja-kehittaumlminen.html .
Alustavat tutkimustulokset osoittavat, että työssäkäyville aikuisille toteutettu voimakehätyöskentelyyn perustuva ryhmävalmennus vahvisti positiivista psykologista pääomaa, työn imua ja itseohjautuvuutta (Kari, Wenström & Uusiautti, submitted). Opiskelijoilla laajaan vahvuusnäkemykseen perustuva ohjaus vahvisti positiivista psykologista pääomaa, tuki käsitystä omista vahvuuksista sekä paransi opiskelijoiden kokemuksia ohjauksen laadusta (Katajisto, Hyvärinen & Uusiautti, 2021). Lisäksi opiskelijat kokivat opiskelumotivaationsa parantuneen sekä kuvasivat kasvun asenteen vahvistumista (Katajisto, Hyvärinen, & Uusiautti, 2023).
Sekä työn imu että psykologinen pääoma ovat merkittäviä ”myönteisiä muutosvoimia”, joiden avulla voimme yksilöinä ja yhteisöinä paremmin kohdata muutoksia, stressiä ja vastoinkäymisiä (esim. Wenström, 2020; Kaltiainen, 2018). Ennen kaikkia ne vahvistavat kykyä tarttua mahdollisuuksiin, innovoida, innostua ja onnistua opinnoissa ja työssä. Työn imulla ja psykologisella pääomalla on myös kestävän työuran kannalta merkittävä vaikutus: Ne tukevat yksilöiden myönteisiä urasiirtymiä (Järlström & Brandt, 2017) ja vähentävät todennäköisyyttä työkyvyttömyydelle ja ennenaikaiselle eläköitymiselle (Hakanen, Rouvinen & Ylhäinen, 2022). Tukemalla jokaisen henkilöstön jäsenen positiivista psykologista pääomaa sekä työn imua, tuemme samalla heidän työhyvinvointiaan, muutosvalmiuksia sekä oman työn ja itsensä johtamista ja kehittämistä.
Emme voi täsmällisesti tietää tai ennustaa tulevaisuuden osaamistarpeita. Sen sijaan voimme olla varmoja, että omat vahvuutensa tunnistava, ”oman juttunsa” löytänyt, innostunut ja hyvinvoiva ammattilainen haluaa ja jaksaa kehittää omaa osaamistaan ja omaa työtään muuttuvassa työelämässä. – Sanna Wenström
Voimakehätyöskentelyn tavoitteena on yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointi sekä hyvä elämä. Voimakehätyöskentely tekee näkyväksi, sanoittaa ja jäsentää jokaisen yksilön vahvuuspotentiaalia; auttaa hyödyntämään vahvuuksia, kehittämään vahvuuksia sekä kehittymään vahvuuksilla. Voimakehätyöskentely on vuorovaikutteista toimintaa, vahvuuksien havainnointia arjessa, työyhteisössä ja tiimissä. Voimakehä tuo vahvuuslähtöiseen tiimitoimintaan, työyhteisöön ja johtamiseen läpileikkaavan viitekehyksen oman itsen, työn tekemisen ja työyhteisön tasolla sekä johtamisessa ja organisoinnissa. Tämä vahvistaa koko yhteisön kokonaisvaltaista työhyvinvointia, joka heijastuu organisaatiotasolla parempana tuloksellisuutena ja laatuna.
Lisäksi laaja vahvuusnäkemys ja VOIMAKEHÄ®-menetelmä tarjoavat läpileikkaavan toimintatavan omien vahvuuksien tunnistamiseen ja oman työn johtamiseen, itsensä kehittämiseen, työyhteisöjen ja tiimien yhteistyön ja hyvinvoinnin vahvistamiseen sekä laajemmin vahvuuslähtöiseen työn organisointiin ja ihmisten johtamiseen osana positiivista johtamista. Vahvuuksien laaja-alainen tunnistaminen ja huomioiminen ovat myös osa syvää diversiteettiä, inklusiivisuutta ja monimuotoisuutta, jossa jokaisen työyhteisön jäsenen potentiaali ja erilaisuus halutaan huomata, huomioida, ottaa käyttöön ja arvostaa. Syvä diversiteetti tarkoittaa, että jokainen on erilainen, yksilöllinen ja ainutlaatuinen. Vahvuuksien tunnistamisen ja arvostamisen kautta myös yhteistyö, vuorovaikutus ja ilmapiiri paranevat.
Edelläkävijät johtavat vahvuuksilla!
Voimakehä on käytössä erilaisissa ohjauksen ja valmentamisen sekä positiivisen johtamisen toimintaympäristöissä. Tähän mennessä voimakehän käyttöön on kouluttautunut yli 1300 asiantuntijaa eri toimialoilta julkiselta ja yksityiseltä sektorilta mm. liiketoiminnan, koulutuksen, sosiaali- ja terveysalan sekä mm. kuntoutuksen, terapian, nuorisotyön ja te-palveluiden piiristä. Monilla näistä aloista voimakehä soveltuukin sekä työyhteisöön ja johtamiseen että asiakastyön työkaluksi. On kuitenkin myös erityisen hienoa, että bisneksessä on ymmärretty vahvuuksien johtaminen menestystekijänä, josta edellä kuvatut tutkimustulokset puhuvat puolestaan. Vahvuuksien johtaminen laajan vahvuusnäkemyksen pohjalta on tutkitulla tiedolla johtamista!
💡Lue lisää voimakehästä VOIMAKEHÄ® – löydä omat vahvuutesi sekä Työskenteletkö sinä voimavyöhykkeelläsi?
Vahvuuksien tunnistaminen tiimissä
Kirjoituksessani Vahvuuksien johtamisen näkökulmia ja käytänteitä kuvaan laajemmassa mittakaavassa vahvuuksien johtamisen lähtökohtia ja toteutuksen raameja sekä vahvuuskeskusteluja osana vahvuuksien johtamisen vuosikelloa. Tässä kirjoituksessa puolestaan keskityn siihen, miten vahvuuksien tunnistamisessa voidaan käytännössä edetä tiimitasolla.
1. Vakuutu vahvuuksien voimasta
Yksilön vahvuuksien laaja-alainen tunnistaminen ja hyödyntäminen ovat lähtökohta hyvinvoinnille, innostukselle, työn imulle ja sitä kautta oman työn ja osaamisen jatkuvalle kehittämiselle. Vahvuudet ovat myös organisaatioiden keskeinen menestystekijä: vahvuuksiaan hyödyntävä työntekijä kokee optimaalista hyvinvointia jopa 18 kertaa muita todennäköisemmin, mikä tarkoittaa myös parempaa laatua ja parempia tuloksia. Kuitenkin vain 70 % suomalaisista työntekijöistä kokee, että voi hyödyntää vahvuuksiaan riittävästi. Yksi syy tähän on se, että meillä ei ole kattavaa jäsennystä, kieltä ja käsitteitä vahvuuksille. On oleellista ensin ymmärtää, mitä vahvuudet ovat, jotta niitä voidaan tunnistaa, hyödyntää ja kehittää.
Vahvuuksien voimasta kannattaa vakuuttaa koko organisaation henkilöstö ja esihenkilöt. Tähän riittää esimerkiksi noin tunnin orientaatio, alustus, joka sopii joko johdannoksi tiimikohtaiselle vahvuustyöskentelylle tai joka voidaan tarjota inspiraatioluentona esimerkiksi osana henkilöstöpäiviä tai esihenkilötilaisuuksia. Tavoitteena on innostaa ja tutustuttaa vahvuuksien voimaan yksilön hyvinvoinnin ja työyhteisöjen tuloksellisen toiminnan lähtökohtana ajankohtaisen tutkimustiedon valossa. Orientaatiossa pohditaan sitä, miksi vahvuuksia voi olla hankala tunnistaa ja miten laaja vahvuusnäkemys voi tässä olla käytännön apuna ja työkaluna. Lopuksi esitellään lyhyesti laaja vahvuusnäkemys ja kuusi vahvuuden lajia, sekä miten aihetta on tarkoitus organisaatiossa edistää.
2. Luonteenvahvuudet hyvän työyhteisön perustana
Luonteenvahvuudet ovat oma teoriansa ja filosofiansa universaaleista hyveistä ja hyvän luonteen ominaisuuksista. Luonteenvahvuudet osa laajaa vahvuusnäkemystä, mutta niiden laaja-alaisuus ja tarkastelu yksilö- ja yhteisötasolla antavat paljon eväitä työyhteisön ja kestävän hyvinvoinnin vahvistamiseen. Luonteenvahvuuksia työelämän näkökulmasta käsittelee Positiivinen johtaminen -kirjani www.ps-kustannus.fi/7116 luku 9 , ja niiden hyve-eettistä taustaa Kaikilla vahvuuksilla kirjan s. 41–58.
Voimakehätyöskentely aloitetaankin tavallisimmin luonteenvahvuuksista, ja suosittelen niille omaa osallistavaa työpajaa, joka voidaan helposti toteuttaa osallistavasti verkossa. Työpajaan sisältyy pieniä ennakkotehtäviä, mm. VIA-kartoitus, ja sen sisältöteemat ovat
- Luonteenvahvuudet osana laajaa vahvuusnäkemystä
- Luonteenvahvuudet hyvää työelämää ja työyhteisöä rakentamassa
- Omat luonteenvahvuudet työssä ja työyhteisössä
Työpajassa työskennellään osallistavasti ja keskustellen yhdessä sekä pienemmissä ryhmissä. Tavoitteena on ymmärtää luonteenvahvuuksien merkitys osana laajaa vahvuusnäkemystä, tuntea luonteenvahvuuksien ilmenemismuotoja ja optimaalista käyttöä sekä osata hyödyntää luonteenvahvuuksia positiivisen työyhteisön rakennusaineksina sekä osana omaa ammatillista reflektiota. Luonteenvahvuuksien tarkasteluun kytkeytyvät luontevasti organisaation arvot, sillä luonteenvahvuudet tarkoittavat arvoja tai hyveitä toiminnassa (Values in Action, VIA).
3. Yksilön vahvuudet esiin
Vahvuuksien johtaminen ja voimakehätyöskentely lähtee aina yksilöstä. Siksi vahvuustyöskentely aloitetaan siitä, että jokainen tiimin jäsen saa tunnistaa omia yksilöllisiä vahvuuksiaan laajan vahvuusnäkemyksen mukaisesti jokaiselta kuudelta vahvuuden osa-alueelta. Kun työskennellään pienryhmissä vuorovaikutteisesti, tapahtuu myös toisten vahvuuksien havainnointia ja tutustumista.
Kun jokaisen oma laaja-alainen vahvuusprofiili eli voimakehä on valmis, edetään työskentely omien vahvuuksien tarkasteluun työroolin näkökulmasta esim. seuraavien kysymysten avulla
- Mitä vahvuutesi kertovat sinusta?
- Miten vahvuutesi ilmenevät työssäsi? Työyhteisön jäsenenä? Vuorovaikutuksessa?
- Millä tavalla voit hyödyntää vahvuuksiasi työssä?
- Miten voisit hyödyntää vahvuuksiasi vielä enemmän?
- Mitä vahvuuksia olisi hyödyllistä kehittää, ottaa käyttöön tai aktivoida?
Työpajassa hyödynnetään paitsi VOIMAKEHÄ®-kortteja, myös erilaisia harjoituksia, keskusteluja ja kysymyksiä vahvistaen näin toisiin tutustumista ja tiimityön edellytyksiä vahvistaen.
Työpajan tavoitteena on saada käsitys omista laaja-alaisista vahvuuksista. Työpajan tuotoksena jokaisella osallistujalla on oma laaja-alainen vahvuusprofiilinsa eli VOIMAKEHÄ® rakennettuna ja dokumentoituna jatkotyöskentelyä, sekä esimerkiksi henkilökohtaisia vahvuus-, onnistumis- ja kehityskeskusteluja varten. Lisäksi tavoitteena on tutustua toisiin tiimin jäseniin heidän vahvuuksiensa kautta ja vahvistaa näin myönteistä vuorovaikutusta, ilmapiiriä, luottamusta ja turvallisuutta.
Käytännön työskentelyyn VOIMAKEHÄ®-menetelmällä on hyvä varata aikaa noin puoli päivää
4. Miltä näyttävät tiimimme vahvuudet?
Kun yksilöillä on käsitys omista laaja-alaisista vahvuuksistaan, eli kun yksilöiden voimakehät ovat valmiit, voidaan vahvuuksissa siirtyä tiimitasolle. Myös tälle työskentelylle tarvitaan vähintään puoli päivää aikaa. Työpajassa koostetaan tiimin yhteiset laaja-alaiset vahvuudet ja tarkastellaan niitä organisaation ja tiimin perustehtävää ja tavoitteita vasten. Tiimin vahvuuksia lähestytään esim. seuraavien kysymysten avulla
- Mitä tiimimme vahvuudet kertovat meistä työyhteisönä?
- Minkälaisia vahvuuksia on paljon? Mitä vähemmän?
- Miten voisimme yhteisönä kehittää vahvuuksiamme?
- Miten vahvuudet tukevat tiimin tavoitteita ja perustehtävää sekä koko organisaation tavoitteita ja strategiaa?
- Miten voimme hyödyntää vahvuuksiamme tavoitteiden savuttamisessa?
- Mitä vahvuuksia olisi hyvä hankkia, kehittää tai aktivoida tavoitteiden saavuttamiseksi?
- Miten kiteytämme tiimimme sloganin tai asiakaslupauksen vahvuuksien avulla?
Työpajassa työskennellään osallistavilla ja toiminnallisilla menetelmillä. Työpajan kestosta sekä tarpeista riippuen hyödynnetään erilaisia harjoituksia, keskusteluja ja kysymyksiä, joista osa voi olla ennen työpajaa välitehtävänä. Työyhteisön kannalta relevantteja harjoituksia ovat esimerkiksi innostun ja osaan -nelikenttä oman työn tai tiimin työtehtävien jäsentämiseen (Wenström, 2020, s. 143), osaamisen kartoittaminen osaamispyramidin avulla (Wenström, 2022, s. 147) tai myönteinen tavoitteenasettelu (yksilön tai ryhmän tavoitteet) (Wenström, 2022, s. 188–189).
Työpajan pääasiallisena tavoitteena on saada käsitys tiimin yhteisistä laaja-alaisista vahvuuksista. Työpajan tuotoksena on tiimin laaja-alainen vahvuusprofiili eli VOIMAKEHÄ® rakennettuna ja dokumentoituna jatkotyöskentelyä varten. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa tiimin yhteistyötä, työn imua ja tavoitteiden saavuttamista sekä vahvistaa toisten vahvuuksien arvostamista ja hyödyntämistä.
5. Vahvuustyöskentely jatkukoon!
Työpajojen jälkeen yksilöillä, tiimeillä ja johtajalla on hyvät lähtökohdat vahvuusperustaiseen tiimityöskentelyyn ja vahvuuksien johtamiseen yksilöiden ja tiimien voimakehien pohjalta. Kirjat Positiivinen johtaminen sekä Kaikilla vahvuuksilla antavat paljon vinkkejä ja työskentelymalleja jatkoon, ja niistä saa todella paljon enemmän irti, voimakehät ovat rakennettuina.
Mikäli vahvuustyöskentely on tilattu meiltä Vahvuuttamosta, sisältyy myös materiaaleihin aina runsaasti ideoita ja vinkkejä sekä ehdotuksia jatkotyöskentelyyn, esimerkiksi vahvuus-, tavoite- ja onnistumiskeskusteluihin, tiimityöskentelyyn sekä henkilökohtaiseen reflektioon. Tarkoitus on, että työpajassa kartoitettuja vahvuusprofiileja voi jatkossa hyödyntää henkilökohtaisen ja tiimin kehittymisen tukena erilaisissa tilanteissa sekä työyhteisön keskusteluissa osana positiivista johtamista.
Kuulostaa hyvältä, miten pääsen alkuun?
Mikäli olet VOIMAKEHÄ®-lisenssivalmentaja tai organisaatiossa on lisenssivalmentajia, pääsette näillä vinkeillä helposti alkuun. Tarvittaessa konsultoimme prosessin suunnittelussa tai tulen pitämään inspiraatioluennon homman starttaamiseksi.
Muussa tapauksessa sinulla on kaksi erinomaista vaihtoehtoa tuumasta toimeen pääsemiseksi – kuvaan vaihtoehtoja jo tutuksi tullein kalavertauksin:
🧜🪝Opi kalastamaan!
Mikäli yllä kuvattu prosessi tuntuu kiinnostavalta, ja toimit itse esihenkilönä tai henkilöstön kehittäjä, suosittelen lämpimästi kouluttautumista VOIMAKEHÄ®-lisenssivalmentajaksi jossakin alkavissa lisenssivalmentajakoulutuksissamme www.voimakeha.info/valmentajakoulutukset . Mikäli haluat kerralla laittaa koko organisaatiosi vahvuuksien johtamisen kuntoon, ja tarjota ”ongen” käteen esimerkiksi kaikille esihenkilöillenne, pidämme mieluusti teille oman räätälöidyn lisenssivalmennuksen (12 t) joko kustannustehokkaasti etänä tai osallistavana, vuorovaikutteisena ja voimauttavana yhteisöllisenä live-valmennuksena. Tarjolla on myös itsenäisesti suoritettava nonstop-verkkokurssi, jonka voit myös hankkia osaksi organisaation sisäistä koulutustarjontaa.
Onnistuitte luomaan hyvän ilmapiirin koulutukseen. Teoriaosuudetkaan eivät käyneet tylsäksi kun koulutus oli hyvin jaksotettu.Koulutus oli inspiroiva ja innosti. Tutustui lisää työkavereihin ja antoi syyn miettiä omia vahvuuksia ja ominaisuuksia. Tehtävät oli kivoja ja jokainen sai osallistua omalla tyylillään.
🐟🐠Osta kaloja!
Mikäli ”kalastuskurssi” ei nyt ole ajankohtainen, tarjoamme myös ”kaloja” eli vahvuusvalmennusta, inspiraatioluentoja, tiimiprosesseja ja vahvuuskartoituksia sekä konsultaatiota palveluna. Edellä kuvattu webinaareista ja työpajoista koostuva paketti on yksi valmiiksi mietitty kompati vaihtoehto, jolla pötkii jo pitkälle. Toteutuksessa voidaan hyödyntää sujuvasti verkkoyhteyksiä ja digitaalisia oppimisympäristöjä.
Miksi juuri meiltä?
💎Ainoa, aito ja alkuperäinen laajaan vahvuusnäkemykseen perustuva konsepti ja menetelmä, jonka itse olemme kehittäneet. VOIMAKEHÄ®-menetelmää, -tuotteita ja konseptia voivat hyödyntää vain kouluttamamme ja lisensoimamme VOIMAKEHÄ®-lisenssivalmentajat ja mentorit.
🎗️Tutkimus- ja teoriaperustaisuus. VOIMAKEHÄ®-menetelmä perustuu laajaan ja monitieteiseen tutkimukseen ja teoreettiseen perustaan. VOIMAKEHÄ® on myös itsessään tutkittu ja vaikuttavaksi havaittu menetelmä, ja tutkimusta tehdään koko ajan lisää.
🎯Tieteellinen ja pedagoginen laatu – kehittäjinä ja kouluttajina ovat aihetta itse tutkineet, kehittäneet ja soveltaneet tohtoritason ihmiset, jolla on myös pedagoginen koulutus ja kokemus sekä opettamisesta että opettajankoulutuksesta.
🚩Bonuksena pienen yrityksen ketteryys, nopeus ja joustavuus – et haaskaa aikaa etkä rahaa byrokratioissa ja hierarkioissa navigoimiseen, ja koulutus järjestyy tiukallakin aikataululla. 🔥Lupaan sinulle tarjouksen aina tarvittaessa 24 h kuluessa! ➡️ vahvuuttamo(a)outlook.com
Kuka olen?
KT, FM, ammatillinen erityisopettaja Sanna Wenström
Olen VOIMAKEHÄ®-konseptin ja -menetelmän toinen kehittäjä sekä päävalmentaja. Olen myös ammattipedagogi ja erityispedagogi: Minulla on yli 10 vuoden kokemus ohjaavan ja valmentavan koulutuksen opettajana sekä yli 10 vuoden kokemus opettajankouluttajana toimimisesta. Tällä hetkellä työskentelen johtamisen ja hyvinvoinnin lehtorina ammattikorkeakoulussa tutkimusyksikössä. Työssäni valmentaa sekä opetus- ja ohjaushenkilöstöä että oppilaitosten ja yritysten johtoa positiivisen psykologian, -johtamisen ja positiivisen pedagogiikan teemoista. Olen kysytty puhuja erilaisiin seminaareihin ja tapahtumiin.
Olen kasvatustieteiden tohtori, ja opintoihini kuuluu monipuolisesti psykologiaa, henkilöstöjohtamista, kauppatieteitä, sosiologiaa ja filosofiaa. Olen ainoana Suomessa väitellyt positiivisesta johtamisesta vuonna 2020 ja kehittänyt eteenpäin positiivisen johtamisen määritelmää sekä positiivisen organisaation PRIDE-teoriaa (Wenström, 2020). Teen osana päätyötäni omaa tutkimusta ja ohjaan alan opiskelijoita ja väitöstutkijoita. Tutkimusintressejäni ovat positiivisen johtamisen ja laajan vahvuusnäkemyksen lisäksi mm. työn imu ja innostus, positiivinen psykologinen pääoma, autenttisuus ja johtajaidentiteetti.
Kirjoittaminen on yksi vahva kiinnostukseni ja intohimoni. Olen kirjoittanut kaksi tietokirjaa, Positiivinen johtaminen (2020) sekä Kaikilla vahvuuksilla (2022) (www.ps-kustannus.fi/7116). Lisäksi olen julkaissut useita vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleja ja noin sata blogikirjoitusta.
Opettaminen ja kouluttaminen ovat asioita, joista nautin. Innostavuus ja vankka teoriaperusta ovat omat tavaramerkkini kouluttajana. Palautetta koulutuksistani:
- Koulutus oli todella hyvin suunniteltu ja toteutettu. Huomaa että asialla on ammattipedagogit. Ennakkotehtävät auttoivat pääsemään oikeille jäljille ja niitä tietoja syvennettiin koulutuksessa. Oli ihanaa, että koulutuksessa käytiin läpi teoriaa ja sitä selkärankaa, jolle voimakehä pohjautuu. Nyt kun teoria on selkeänä mielessä, on voimakehää mahdollista myös soveltaa.
- Oli todella arvokasta päästä juuri teidän kehittäjien koulutukseen ja saada kokea se välitön ja pursuava innostus aihetta kohtaan. – Se välittyi ja tarttui.
- Kiitos innostavasta iltapvästä ja energiasta. Ihailen selkeää esitystapaasi ja osaat kyllä tiivistää paljon asiaa oleelliseen.
- En ehkä voi kylliksi kiittää tämän koulutuksen antia. Tämä oli enemmän kuin osasin odottaa. Jotenkin tuntui, että tämä koulutus nivoi kaikki aikaisemmin käymäni koulutukset yhteen ja valaistuin luonteenvahvuuksien polullani. Puhuin myös kollegani kanssa tästä valaistumisesta ja hän oli samaa mieltä, että koulutuksen anti on ollut kattava ja lukuisat harjoitukset ovat olleet hyvin merkittäviä asioiden jäsennyksessä.
- Tämä oli sisällöltään tämän opintovuoden yksi merkityksellisimmistä luennoista.
© VOIMAKEHÄ® on rekisteröity tavaramerkki, jonka omistavat Sanna Wenström ja Laura Paaso. Vahvuuttamo Oy on vuonna 2020 perustettu valtakunnallisesti toimiva yritys, jonka toimintaa ovat OIMAKEHÄ®-lisenssituotteiden ja konseptien kehittäminen sekä koulutus- ja asiantuntijapalvelut. Missiomme on, että jokainen voisi innostua ja onnistua omilla vahvuuksillaan.